Saláta variációk nyárra
Szeretném megosztani veletek azokat a könnyű salátákat, amelyek segítséget nyújtanak az étrendváltáshoz, mert:
- finomak
- könnyen emészthetőek
- alacsony kaóriatartalmúak
- változatosak
- főételként fogyaszthatók
- kitűnő köretek húsok mellé.
Uborkasaláta
Hozzávalók:
1 kg tetszés szerinti uborka
2 dl kefír v. joghurt
2 csipet só
2 csipet fehér bors
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál méz
1 csokor kapor
Bio csíra tetszés szerint
Az uborkát vékony szeletekre felvágjuk, a kaprot apróra vágjuk, a többi hozzávalót összekeverjük. Az öntetet a szeletelt uborkával összekeverjük, majd egy órára félretesszük, hogy az ízek összeérjenek. Ezután fogyaszthatjuk. Egy szelet sovány hússal kitűnő alacsony kalóriatartalmú főétel.
Színes paprikasaláta feta sajttal
Hozzávalók:
- 1-1 db sárga, piros és zöld kaliforniai paprika
- 1 nagy fej lilahagyma
- 10 dkg feta sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
- 1 csipet fehér bors
- 1 teáskanál balzsamecet
- 2 evőkanál olivaolaj
- 1 csokor petrezselyem
A paprikákat és a lilahagymát felkarikázzuk, a feta sajtot apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, és összekeverjük a sóval, fehérborssal, pici mézzel, a balzsamecettel és az olivaolajjal. A paprikákat és a lilahagymát összekeverjük az öntettel, majd az apróra vágott petrezselyemmel meghintjük. Hűtőben egy órára összeérleljük, majd tálaljuk. Ehhez a salátához szintén fogyasztható egy szelet sovány hús.
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Hozzávalók:
- 8 db közepes méretű paradicsom
- 1 csipet só
- 1 csokor újhagyma
- 1 evőkanál borecet
- 2 evőkanál olivaolaj
- 1 csokor friss bazsalikom
- 2 evőkanál reszelt parmezán sajt
- 1 evőkanál pirított fenyőmag
A paradicsomot és az újhagymát karikákra vágjuk, a csipet sót, a borecetet és az olivaolajat összekeverjük, az apróra vágott bazsalikomot is beleszórjuk, jól összekeverjük, majd a paradicsomra és hagymára öntjük. Egy órára a hűtőbe tesszük érni. Tálalás előtt a fenyőmagot enyhén megpirítjuk, majd a hűtőből kivett salátát megszórjuk a reszelt parmezánnal és a pirított fenyőmaggal. Ehhez a salátához is kiváló egy szelet könnyű hús.
Almás répa-zeller saláta
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgarépa
- 10 dkg zeller
- 2 db savanykás alma
- 2 dl joghurt v. kefír
- 1 kiskanál méz
- 1 csipetnyi só
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál naracslé v. almalé
- 5 dkg dióbél
A megtisztított sárgarépát, zeller és almát durva reszelőn lereszeljük. A joghortot, a citromlevet és a csipet sót, valamint az alma, vagy narancslevet összekeverjük és az összekevert zöldségekre öntjük. Hűtőbe tesszük összeérni. Tálalás előtt a durvára vágott diót enyhén megpirítjuk, majd a salátára szórjuk.
Ezeken a forró nyári napokon kimondottan pihentető a gyomornak a saláták változatos fogyasztása. Mindenkinek nagyon jó étvágyat kívánok!